top of page

Trager (Psychophysical Integration)
Τι είναι η προσέγγιση Trager

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ "Trager Psychophysical Integration"
 

Ο ρυθμός είναι ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας. Το κούνημα (λίκνισμα) είναι ένας πολύ βασικός ρυθμός που μαθαίνουμε από έμβρυα όταν οι μητέρες μας περπατάνε. Το να βρούμε το δικό μας ρυθμό στη ζωή, μπορεί να είναι μια ωραία και πολύτιμη εμπειρία. Το κούνημα (rocking), με τον κατάλληλο τρόπο, είναι η καρδιά της μεθόδου Trager, καθώς μπορεί να εισχωρεί βαθιά στο νευρικό μας σύστημα, επιφέροντας ηρεμία, γαλήνη και μια εσωτερική σύνδεση.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή αυτής της μεθόδου, Dr. Milton Trager, η απαλή και ρυθμική κίνηση όταν εφαρμόζετε με μεγάλη ευαισθησία και επίγνωση, μπορεί να επιφέρει θετικές και μακροχρόνιες αλλαγές στον δέκτη.

Μια από τις διαφορές του Trager από το μασάζ είναι στον τρόπο προσέγγισης μυϊκών εντάσεων. Στο Trager, χρησιμοποιούμε το άγγιγμα μας ως μέσo επικοινωνίας με τον νού του δέκτη. Είναι ο νους και όλο το νευρικό σύστημα που θέλουμε να επηρεάσουμε σε αντίθεση με το να δουλεύουμε σκληρά στους σφιγμένους μυς όπως γίνεται συνήθως με το μασάζ. Αν θεωρήσουμε το άγγιγμα μας ως μέσο συνομιλίας, πως θα μιλούσαμε σε κάποιον που τον ενδιαφέρει η άποψή μας? 'Οταν κάποιος σου φωνάζει δυνατά στο αυτί "κάνε αυτό!" (δυνατή πίεση) για πόσο χρόνο μπορείς να τον αντέξεις και να έχεις ενδιαφέρον να ακούσεις την άποψή του? Αλλά αν σου προτείνει με ωραίο τρόπο "λάβε υπ' όψιν αυτό" (ήπιοι χειρισμοί με "μαλακά" χέρια υποστηριζόμενα από κίνηση που δημιουργείται με όλο το σώμα), το δεχόμαστε ευκολότερα ως την καλύτερη επιλογή. Η μεγαλύτερη αλλαγή συνήθως επέρχεται όταν ο θεραπευτής διακόπτη την φυσική επαφή, κάνει "παύση" αφήνοντας τον δέκτη να ενσωματώσει αυτό που μόλις έχει βιώσει.

Το Trager είναι μια "προσέγγιση" που μας βοηθάει τόσο στην δουλειά μας όσο και στην ζωή μας. Μαθαίνουμε να αναπτύσσουμε δεξιότητες, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ότι κάνουμε (είτε είναι μασάζ είτε χορός η οποιαδήποτε άλλη δουλειά) χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ευκολότερα και αποτελεσματικότερα.
 

Αναλυτική Περιγραφή

Το Trager η Trager Approach, είναι μια ολιστική μέθοδος, όπου ο θεραπευτής (Trager practitioner) , χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος του πελάτη, με ήπιες ρυθμικές κινήσεις, απαλό κούνημα, κινητοποιήσεις αρθρώσεων, διατάσεις και άλλους χειρισμούς, βοηθάει στη χαλάρωση, απαλλαγή από χρόνιους πόνους, αύξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων και γενικά στη σωματική και ψυχική ευεξία.

  

Ιστορία
Το Trager πήρε την ονομασία αυτή από τον ιδρυτή του Milton Trager (1908-1997) ο οποίος ξεκίνησε να αναπτύσσει αυτή τη μέθοδο όταν ήταν μόλις 18 χρονών και ενώ αντιμετώπιζε και ο ίδιος χρόνια πάθηση στην πλάτη του (σπονδυλολίσθηση). Αργότερα έγινε γιατρός αλλά συνέχισε να χρησιμοποιεί την τεχνική του παράλληλα με την ιατρική, έχοντας ως αρχή του, να κάνει τουλάχιστον μία θεραπεία την ημέρα, μια συνήθεια που ακολούθησε για περίπου 50 χρόνια έως τα βαθιά γεράματα και που του έδινε ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Σε ηλικία 69 χρονών, και αφού είχε παρουσιάσει ένα χρόνο πριν, με μεγάλη επιτυχία, τη δουλειά του στο πρότυπο oολιστικό κέντρο Esalen Institute , αποσύρθηκε από την ιατρική και αφιερώθηκε στο Trager Bodywork και την διδασκαλία του. Το 1980 ίδρυσε με την Betty Fuller, που ήταν και η πρώτη του μαθήτρια, το TragerInstitute και από τότε χιλιάδες θεραπευτές σε πάνω από 20 χώρες , έχουν εκπαιδευτεί στο Τράγκερ.

 

Πώς δουλεύει;

Σύμφωνα με την μέθοδο Τράγκερ, χρόνιοι πόνοι και μυοσκελετικές δυσλειτουργίες είναι συμπτώματα συσσωρευμένης έντασης που μπορεί να προκύψουν από ατύχημα, λανθασμένη στάση σώματος, φοβία, συναισθηματικό μπλοκάρισμα και το καθημερινό άγχος.

Σε μια συνεδρία Τράγκερ, διάρκειας 60-90 λεπτά, ο πελάτης είναι ξαπλωμένος σε αναπαυτικό κρεβάτι του μασάζ , φορώντας άνετα ρούχα η με εσώρουχα η μαγιό. Ο θεραπευτής, με ήπιους χειρισμούς και ρυθμικά κουνήματα μεταφέρει μια αίσθηση ηρεμίας και άνεσης σε όλο το σώμα.

Μετά από ένα διάστημα συνεχόμενων ρυθμικών κουνημάτων το σώμα εισέρχεται σε βαθύτερα επίπεδα χαλάρωσης στα οποία μπορεί να διευκολυνθεί η απελευθέρωση βαθιά ριζωμένων ανθυγιεινών προτύπων έντασης επηρεάζοντας το υποσυνείδητο. Κατ' αυτόν τον τρόπο, ο νους “ξεμαθαίνει” αυτά τα ανθυγιεινά πρότυπα (μπλοκαρίσματα) με αποτέλεσμα το σώμα επίσης να απελευθερωθεί από χρόνιες καταστάσεις έντασης και να γίνει ποιό ευέλικτο με λιγότερους πόνους.

 

Όπως έλεγε ο Milton Trager, “σκοπός μου είναι να επηρεάσω το νου γιατί εκεί είναι ριζωμένοι όλοι οι πόνοι και ανθυγιεινές συνήθειες”.

 “Hook-up” και “Mentastics”

Για να είναι όμως αποτελεσματική αυτή η μέθοδος , παίζει κυρίαρχο ρόλο και η ψυχοσωματική κατάσταση του θεραπευτή (Tragerpractitioner) την ώρα της συνεδρίας και ο τρόπος που χρησιμοποιεί της τεχνικές. Αν ο θεραπευτής είναι σφιγμένος, αγχωμένος η κάνει προσπάθεια να χαλαρώσει τους μυς του πελάτη θα έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Η προσπάθεια δημιουργεί ένταση και αυτή μεταφέρετε στον πελάτη. Γι'αυτό ο θεραπευτής εκπαιδεύετε στο να διατηρεί μια κατάσταση ηρεμίας και εγρήγορσης που ο Milton Trager το ονόμασε 'hook-up'. Hook-up είναι σαν μία κατάσταση διαλογισμού με κίνηση όπου μπορούμε να χρησιμοποιούμε την ζωτική ενέργεια που υπάρχει πάντα γύρω μας. Αυτή η ενέργεια ρέει μέσω του θεραπευτή στον πελάτη μεταφέροντάς του αυτή την αρμονική κατάσταση 'hook-up'. Ένας εύκολος τρόπος να χαλαρώσουμε και να αισθανθούμε αυτήν την κατάσταση αρμονίας και ευεξίας είναι τα Mentastics (mental gymnastics - νοητική γυμναστική). Αυτές είναι εύκολες ασκήσεις τις οποίες μαθαίνουμε στον πελάτη για καθημερινή χρήση και για να διατηρήσει και να αυξήσει τα αποτελέσματα της συνεδρίας. Κάποιες από αυτές τι ασκήσεις θυμίζουν την ελευθερία κίνησης που έχουν τα παιδιά όταν παίζουν. Τα παιδιά συνήθως δεν τα νοιάζει πως φαίνονται στους άλλους, γιαυτό δεν έχουν περιορισμούς στον τρόπο κίνησης τους. Ως ενήλικες, και μετά από μια ζωή συσσωρευμένων εμπειριών που συνέβαλαν στην σημερινή μας κατάσταση, τα Mentastics θα επαναφέρουν την αίσθηση του πως είναι να κινούμαστε ελεύθερα με ευχέρεια, άνεση και χωρίς πόνο.

  

Ποιά είναι η διαφορά του Τράγκερ απο το μασάζ;

Στη μέθοδο Τράγκερ είναι ποιό σημαντικό ο τρόπος που αγγίζει ο θεραπευτής τον πελάτη παρά η τεχνική καθαυτού. Ό θεραπευτής με ήπιους χειρισμούς και ταλαντώσεις σε κάθε μέρος του σώματος, χαλαρώνει όλους τους μυς, χωρίς έντονες πιέσεις και χωρίς πόνο, δίνοντας μια ευχάριστη αίσθηση ηρεμίας και ελαφρότητας. Επειδή αυτή η χαλάρωση και ανακούφιση επέρχεται αβίαστα, ανώδυνα με την κίνηση στο φυσικό ρυθμό του σώματος, χωρίς την έντονη παρέμβαση του θεραπευτή, (είναι σαν να εκπαιδεύουμε το σώμα να αυτοθεραπεύεται), τα αποτελέσματα είναι μακροχρόνια έως και μόνιμα, σε αντίθεση με ένα απλό μασάζ. 

Εκτός από τις ωφέλειες για τους πελάτες, σε αυτή τη μέθοδο υπάρχουν πολλές ωφέλειες και για τον θεραπευτή. Στο μασάζ συνήθως υπάρχει έντονη φυσική προσπάθεια που μπορεί να καταβάλει με τον χρόνο τον θεραπευτή, όταν εργάζεται πολλές ώρες κάθε ημέρα. Με τον τρόπο που δουλεύει ένας θεραπευτής του Τράγκερ , δεν κουράζετε και διατηρώντας την ήρεμη κατάσταση “hook-up” μπορεί να έχει πάντα ενέργεια κατά την διάρκεια μιας συνεδρίας, κάτι που όλοι οι επαγγελματίες έχουν ανάγκη.

Το Τράγκερ, εκτός του ότι είναι μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη θεραπεία από μόνο του, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από θεραπευτές σε οποιοδήποτε είδος μασάζ για να τους διευκολύνει και να αυξήσει την αποτελεσματικότητά τους.

Περισσότερες πληροφορίες στο 6974373073

Εισηγητής: Σάββας Ξένος  Πιστοποιημένος στο: Trager Psychophysical Integration and Mentastics Movement Education The Trager Institute, Mill Valley, California USA

Το σεμινάριο Trager, απευθύνεται σε όσους προσφέρουν υπηρεσίες υγείας αλλά και σε όσους τους αρέσει να φροντίζουν το σώμα και την υγεία τους. Εισηγητής: Σάββας Ξένος, πιστοποιημένος από το "The Trager Institute", Advanced Training.

bottom of page