top of page

Νευρομυϊκό Μασάζ η ΝΜΤ (Neuromuscular Therapy)

Τι είναι το ΝΜΤ

Το ΝΜΤ η Νευρομυϊκό Μασάζ είναι μια ακριβής και περιεκτική μέθοδος αντιμετώπισης μυοσκελετικών πόνων και τραυματισμών σε όλο το σώμα, χρησιμοποιώντας βαθιές τεχνικές μάλαξης και κινησιοθεραπείας.

Το ΝΜΤ είναι καινοτόμο στο ότι περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα τεχνικών χειρισμού των μαλακών ιστών (μύες, τένοντες, σύνδεσμοι, περιτονιακός ιστός) τις οποίες ανέπτυξαν πρωτοπόροι από ποικίλα επαγγέλματα, όπως Ιατρική, Χειροπρακτική, Φυσιοπαθητική, Φυσικοθεραπεία, Μασάζ κ.α.

Σκοπός του ΝΜΤ είναι , μέσω του Μυοσκελετικού συστήματος (μύες, αθρώσεις κλπ), να επηρεάσει το Νευρικό Σύστημα (εγκέφαλος, νωτιαίος μυελός, νεύρα) το οποίο υπερέχει όλων των συστημάτων του σώματος και ρυθμίζει τις λειτουργίες του.

Το ΝΜΤ βασίζεται στην δεξιότητα του θεραπευτή, γνώση ανατομίας, και ακρίβεια στην ψηλάφηση. Χρησιμοποιούνται συγκεκριμένοι χειρισμοί (πρωτόκολλα) που διδάσκονται σε ενότητες με βήμα προς βήμα διαδικασία. Κάθε ενότητα περιλαμβάνει περιληπτική ανασκόπηση ανατομίας. Το ΝΜΤ περιλαμβάνει τεχνικές όπως Trigger Point Therapy, Μυοπεριτονιακή Απελευθέρωση (Myofascial Release), μάλαξη των εν τω βάθη μυών (Deep Tissue), ειδική κινησιοθεραπεία (Passive / Active Mobilization techniques), Αξιολόγηση της στάσης και κίνησης του σώματος. Είναι αποτέλεσμα πολυετών επιστημονικών ερευνών και αντιστοιχεί σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία εστιάζεται στη ρίζα του κάθε προβλήματος και το αντιμετωπίζει με πρακτικές που εναρμονίζονται στη φυσιολογία του ανθρώπινου νευρομυϊκού συστήματος.

Το ΝΜΤ μπορεί να συνδυαστεί εύκολα και με άλλα είδη μασάζ όπως Σουηδικό, Αθλητική Μάλαξη κλπ.

 

Ιστορία του ΝΜΤ

Το ΝΜΤ εμφανίστηκε σχεδόν ταυτόχρονα σε Ευρώπη και Αμερική εδώ και μισό αιώνα περίπου. Είναι αξιοσημείωτο το ότι οι νεότεροι δημιουργοί του, αν και δεν γνωριζόντουσαν μεταξύ τους, είχαν παρόμοιες θεωρητικές βάσεις και πρωτόκολλα. Αυτό πιθανόν συνέβη καθώς όλοι είχαν ώς βάση , αρχές της Φυσιολογίας.

ΝΜΤ Ευρωπαϊκή εκδοχή

Στα μέσα του 1930 με 1940, το “European-style neuromuscular techniques (όπως αποκαλούν το ΝΜΤ στην Ευρώπη) πρωτοεμφανίστηκε, με δημιουργούς τα ξαδέλφια Stanley Lief και Boris Chaitow. Ο Lief γεννήθηκε στη Λάτβια όπου μεγάλωσε με προβλήματα υγείας. Ένα τεύχος ενός περιοδικού υγείας και άσκησης “Physical Culture” που είχε βρεί στο μαγαζί του πατέρα του ήταν η αιτία για να αλλάξει πορεία η ζωή του. Το περιοδικό τον ενέπνευσε να ταξιδέψει στην Αμερική και να σπουδάσει με τον Bernar McFadden, τον “πατέρα” του “health fitness” στις Ηνωμένες Πολιτείες .Ο Lief και ο Boris Chaitow με εκπαίδευση στην χειροπρακτική, οστεοπαθητική και φυσιοπαθητική, ανέπτυξαν περαιτέρω το ΝΜΤ. Ένα από τα μέρη που χρησιμοποιούσαν για εργασία, ήταν το παγκοσμίου φήμης θέρετρο υγείας “Champneys” στην Αγγλία.

Πολλοί άλλοι επίσης βοήθησαν αργότερα στην ανάπτυξη του ΝΜΤ συμπεριλαμβανομένων των: Peter Lief, Brian Youngs, Terry Monte, Leon Chaitow (ανηψιός του Boris), John Sharkey κ.α.

Στα 90ς αναπτύχθηκε ένα πρόγραμμα ΝΜΤ, όπου συμμετείχε και ο Leon Chaitow, DO , ώς ένα από τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής για το πτυχίο Bachelor of Science (Bsc (Hons) στο Πανεπιστήμιο University of Westminster, London. Άν και αυτό ήταν η πρώτη φορά που το ΝΜΤ συμπεριλήφθηκε σε πανεπιστημιακό πρόγραμμα, στις μέρες μας συνήθως διδάσκεται σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα της οστεοπαθητικής και αθλητικής μάλαξης (Sports Massage) καθώς και ώς μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα σε ορισμένα πανεπιστήμια της Αγγλίας , όπως στο University of Chester (NMT Master's Degree) , με επικεφαλής τον John Sharkey .

 

ΝΜΤ Αμερικανική εκδοχή

Μερικά χρόνια μετά απο το ευρωπαϊκό ΝΜΤ ,στα 50ς , στήν απέναντι όχθη του Ατλαντικού ωκεανού, στην Αμερική, Ο Raymond Nimmo, DC, ανέπτυξε μία θεωρία και πρόγραμμα θεραπευτικών τεχνικών που το ονόμασε “Receptor Tonus Techniques”.

Την δεκαετία του 1970 ο Paul Saint John, μαθητής του Nimmo, προσπαθώντας να απαλλαγεί απο τους δικούς του μυοσκελετικούς πόνους που είχε λόγω διαφόρων σοβαρών τραυματισμών, ανέπτυξε το δικό του σύστημα NMT. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 ίδρυσε το St. John Neuromuscular Pain Relief Institute στην Φλόριντα με πρόγραμμα εκπαίδευσης 200 ωρών για επαγγελματίες φυσικοθεραπευτές , μασέρ, χειροπρακτικούς κλπ. στο οποίο εξακολουθεί να διδάσκει με τους συνεργάτες του έως σήμερα αλλά με άλλη ονομασία (The Center of Neurosomatic Studies).

To 1989 η Judith DeLaney, μια απο τους συνεργάτες του St. John ίδρυσε την δική της σχολή όπου διδάσκει έως και σήμερα ΝΜΤ με το δικό της τρόπο και το ονομάζει ΝΜΤ American Version.

Εκτός από τους προαναφερθέντες υπάρχουν πολλοί άλλοι καθηγητές του ΝΜΤ που διδάσκουν σε διάφορες επαγγελματικές σχολές. Όλοι αυτοί, μαζί με τις μελέτες δύο ξεχωριστών επιστημόνων, της Janet Travell και David Simons οι οποίες κυκλοφόρησαν το 1983 και 1999 αντίστοιχα συνέβαλαν σημαντικά στη μορφή που έχει το ΝΜΤ σήμερα και το έχουν καθιερώσει ένα από τα ποιό δημοφιλή και αξιόπιστα είδη θεραπευτικού μασάζ στήν Αμερική.

Πως δημιουργούνται οι πόνοι του σώματος;

Η φύση του ανθρώπινου σώματος επιτρέπει την αυτοδιατήρηση του σε υγιή κατάσταση. Κάθε κύτταρο εκτελεί μια διεργασία, η οποία συνεισφέρει στην ολική λειτουργικότητα του σώματος.

Νευρικοί ερεθισμοί μεταφέρουν πληροφορίες για την διατήρηση σταθερών συνθηκών στο εσωτερικό του κυττάρου η του σώματος και η διαδικασία αυτή ονομάζεται Ομοιόσταση (ισορροπία και αρμονία στις εσωτερικές λειτουργίες του σώματος) .

Καθημερινά μπορεί να δημιουργηθούν περιστατικά ικανά να αναταράξουν αυτήν την ισορροπία. Τραυματισμοί, μυϊκά πιασίματα, άγχος, στρες κ.ά. εμποδίζουν την Ομοιόσταση. Η δημιουργία οποιασδήποτε μορφής ανισορροπίας οδηγεί σε πόνους που αν δεν αντιμετωπιστούν και θεραπευτούν έγκαιρα, μπορεί να εξελιχθούν σε χρόνιες δυσλειτουργίες του σώματος.

 

Το ΝΜΤ διακρίνει πέντε αιτίες που προκαλούν πόνο:

Ισχαιμία - “σφιγμένοι” μαλακοί ιστοί με ελαττωμένη κυκλοφορία αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή.

Μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης (Myofascial Trigger Points) – Υπερευαίσθητα σημεία μέσα στους μαλακούς ιστούς που μπορεί να προκαλούν πόνο τοπικά η να τον ακτινοβολούν σε μια άλλη περιοχή του σώματος.

Συμπίεση νεύρου / εγκλωβισμός – Πίεση σε νεύρο από οστικό ιστό , χόνδρο, δίσκο σπονδύλου κλπ η πίεση σε νεύρο από μαλακό ιστό, μύς , τένοντες κλπ.

Ορθοστατική παραμόρφωση – Ανισορροπία στο μυϊκό τονικό σύστημα με αποτέλεσμα την κίνηση του σώματος εκτός των φυσιολογικών επιπέδων και αξόνων του σώματος.

Βιομηχανική Δυσλειτουργία – δυσλειτουργική βάδιση και λανθασμένα πρότυπα κίνησης.

 

Επίσης πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και άλλους διαιωνίζοντας παράγοντες όπως, διατροφή, ενυδάτωση, τρόπο αναπνοής και ψυχολογικό στρες.

 

Οι ευεργετικές επιπτώσεις:

To NMT αντιμετωπίζει και βοηθά μυοσκελετικούς πόνους, όπως ισχιαλγία, οσφυαλγία, σκολίωση, αυχενικό σύνδρομο, πονοκεφάλους,, τενοντίτιδες κ.α.. Απαλλάσσει το σώμα από μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης που δημιουργούν πόνο, επαναφέρει τη φυσιολογική στάση του σώματος, την ελαστικότητα και την ευλυγισία στους μυς και τις αρθρώσεις. Ενδυναμώνει μυϊκά την προβληματική περιοχή και βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου.

 

Εισηγητής: Σάββας Ξένος, εκπαιδευμένος στο ΝΜΤ από τον Paul Saint John και πιστοποιημένος από το St. John Neuromuscular Pain Relief Institute (Florida).

 

Κόστος  συμμετοχής : 300 ευρώ. Ειδική τιμή αν παρακολουθήσετε το σεμινάριο με κάποιον/α γνωστό σας, 250 ευρώ έκαστος.  Δηλώστε συμμετοχή στο 6974373073 Σάββας Ξένος.

Όταν συμπληρωθεί ομάδα, όσοι/ες έχουν δηλώσει συμμετοχή θα ειδοποιηθούν για κατάθεση προκαταβολής 50 ευρώ, ώστε να κλείσουμε την θέση.  Σε περίπτωση που τυχών δεν μπορούν για κάποιο λόγο να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο σεμινάριο, η προκαταβολή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο άλλο από τα επόμενα σεμινάρια.

bottom of page