top of page
  • Εικόνα συγγραφέαSavvas Xenos

Η "ιστορία μου" με το Μασάζ (σύντομη εκδοχή)
Πως και γιατί έγινα θεραπευτής χειρομάλαξης (Massage Therapist)

Πολλοί με ρωτάνε πως αποφάσισα να γίνω μασέρ η Massage Therapist όπως αποκαλούν αυτό το επάγγελμα στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου. Για αυτό θα προσπαθήσω να σας περιγράψω όσο πιο σύντομα μπορώ την ιστορία μου με το μασάζ μιας και απόκτησα και blog τώρα.

Όπως οι περισσότεροι της παρέας μου και της γενιάς μου θα έλεγα, όταν αποφοίτησα από το λύκειο, δεν είχα ιδέα τη κλάδο θέλω να ακολουθήσω για σπουδές. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν η μουσική και να βγαίνω έξω με παρέα η χωρίς. Λόγω της νοοτροπίας των γονέων μου και της εποχής τότε, ότι έπρεπε να έχω ένα Πανεπιστημιακό δίπλωμα, ήταν η αιτία να πάω στη Νέα Υόρκη για σπουδές μιας και είχα συγγενείς εκεί. Όπως ήταν φυσικό όμως, με τα μυαλά που κουβαλούσα τότε, διάλεξα το πιο ακατάλληλο για τον χαρακτήρα μου κλάδο σπουδών, Μηχανολόγος Μηχανικός (κατόπιν συμβουλής Ελλήνων απόδημων φοιτητών). Ένα σημάδι ότι ήμουν σε λάθος κλάδο ήταν το ότι τα μόνα μαθήματα που μου άρεσαν ήταν ψυχολογία και Γιόγκα με διαλογισμό (ήμουν ο μόνος από το Μηχανολογικό που παρακολουθούσε Γιόγκα στο πανεπιστήμιο).

Συχνά είχα το μασάζ στο μυαλό μου, ιδιαίτερα όταν στρεσαριζόμουν, αλλά ποτέ δεν ευνόησαν οι συνθήκες μέχρι τότε για να το εκφράσω. Μετά από αρκετά χρόνια κόπου και ιδρώτα στο Πανεπιστήμιο και λίγο πριν αποφοιτήσω, ένα περιστατικό ίσως ήταν η αρχή της μεγάλης αλλαγής στην ζωή μου. Ήταν μια αγγελία που μου τράβηξε την προσοχή, στον τοίχο ανακοινώσεων ενός εστιατορίου με μακροβιοτική κουζίνα που συνήθιζα να πηγαίνω. Αν και συχνά σκεφτόμουν να δοκιμάσω κάποτε το μασάζ όταν είδα αυτή την αγγελία, μια ζωγραφιά δύο χεριών και γραμμένο με καλλιγραφικά γράμματα "Deep Massage" και στο κάτω μέρος αποκόμματα χαρτιού με το τηλέφωνο της θεραπεύτριας, κάτι μου προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον . Κράτησα ένα απόκομμα με το τηλέφωνο της.

Με πήρε ένα μήνα για να την καλέσω στο τηλέφωνο για πληροφορίες και άλλο ένα μήνα για να κλείσω ραντεβού για μασάζ λόγω του ότι δεν είχε ελεύθερο χρόνο (έπαιρνα την τελευταία στιγμή για ραντεβού ως κλασσικός Έλληνας) αν και ήταν αρκετά ακριβή για εκείνη την εποχή, 75$ την μια ώρα.

Τελικά πήγα και ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσα να φανταστώ! Ήταν μια πρωτόγνωρα αναζωογονητική εμπειρία έως και μεταμορφωτική θα έλεγα. Ένοιωθα όλα τα συστήματα του οργανισμού μου να είναι σε συγχρονισμό και μια απέραντη ευεξία. Για αρκετές ώρες μετά το μασάζ συνέχισα να έχω αυτή την αίσθηση ευεξίας και ηρεμίας αν και περιφερόμουν μέσα στη κίνηση του κέντρου της Νέας Υόρκης. Σκέφτηκα ότι το να μπορεί να σε κάνει κάποιος να αισθάνεσαι τόσο ωραία πρέπει να είναι το ωραιότερο επάγγελμα του κόσμου, κάτι που το έχω ξανασκεφτεί πολλές φορές από τότε και που εξακολουθώ να το σκέφτομαι. Τότε ήμουν 28 ετών, αργότερα μεγαλώνοντας, εκτίμησα αυτό το επάγγελμα και για άλλους λόγους όπως ανακούφιση απο πόνους κλπ.

Αν και πείρα το πτυχίο μου (Bachelor of Engineering) μετά από μερικούς μήνες, ο σπόρος είχε φυτευτεί από εκείνο το πρώτο μασάζ που δέχθηκα και ήταν θέμα χρόνου η αλλαγή πορείας στη ζωή μου. Στην αρχή δεν το έβλεπα σαν επάγγελμα αλλά ένιωθα ότι το μασάζ είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να το μάθω έστω σαν χόμπι και όπου με βγάλει. Xωρίς πολύ σκέψη γράφτηκα αμέσως στο μοναδική σχολή μασάζ που υπήρχε τότε στη Νέα Υόρκη, Swedish Institute College of Health Sciences. Ένας καινούργιος κόσμος είχε ανοίξει για μένα και δίψαγα να τον γνωρίσω και να τον εξερευνήσω. Άλλαξε εντελώς η ζωή μου και η καθημερινότητά μου, όλα έγιναν με το πιο φυσικό τρόπο και ούτε που κατάλαβα πως πέρασε ο χρόνος και τελείωσα το κολλέγιο και έπιασα δουλεία σε Spa πριν ακόμα αποφοιτήσω. Πείρα την θέση ενός απο τους δασκάλους μου που μόλις είχε φύγει απο αυτό το Spa. Για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν αμφέβαλα ούτε μια στιγμή ότι ήμουν στο σωστό δρόμο επαγγελματικά.

Δούλευα σε αυτό το Spa (Carapan Urban Spa) 2 μέρες την εβδομάδα για 8 χρόνια. Ήταν ένα απο τα ωραιότερα μέρη που έχω δουλέψει και λόγω ατμόσφαιρας που με ενέπνεε αλλά και για το γεγονός οτι ο ιδιοκτήτης εκτιμούσε την δουλειά μας (ήταν και ο ίδιος Massage Therapist). Κατά περιόδους δούλεψα και σε άλλα μεγάλα και μικρά Spa. Κατάλαβα ότι μου άρεσε να βοηθάω τους ανθρώπους να ανακουφίζονται απο πόνους και να νοιώθουν ωραία. Ήθελα να μοιραστώ και να μεταδώσω στο κόσμο, που έχει τόσο ανάγκη, αυτή την ανακούφιση και αίσθηση ευεξίας που ένιωθα εγώ όταν δεχόμουν μασάζ. Ήθελα επίσης να ενημερώσω τον κόσμο για την αξία του μασάζ. Είχα τόσο ενθουσιασμό (κάτι που ευτυχώς δεν με έχει αφήσει και μέχρι σήμερα) που όποτε ήμουν σε παρέα, ότι και συζήτηση να υπήρχε, εγώ πάντα θα τη γύριζα γύρω απο το μασάζ, κάτι που με βοηθούσε στο να βρίσκω πελάτες πολύ εύκολα αν και μπορεί να γινόμουν κουραστικός κάποιες φορές.

Μετά απο περίπου ένα χρόνο απο το πρώτο μου μασάζ, και αφού είχα κάποια εκπαίδευση και εμπειρία σε αυτό, αναζήτησα εκείνη την θεραπεύτρια που μου είχε κάνει το πρώτο μου μασάζ, αλλά είχε μάλλον αλλάξει τηλέφωνο, δεν μπόρεσα να την βρώ .. για καλό η για κακό. Έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου ως μια από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου. Κατάλαβα πως ως θεραπευτές μπορούμε να επηρεάσουμε και να αλλάξουμε κάποιες φορές τις ζωές άλλων, μέσω του μασάζ και του αγγίγματος, χωρίς να το ξέρουμε και ίσως χωρίς να το μάθουμε ποτέ.

Σάββας Ξένος

150 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page