top of page
Εικόνα συγγραφέαSavvas Xenos

Μασάζ και Ανοσοποιητικό Σύστημα


Το μασάζ βοηθά στην δημιουργία ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος (Περίληψη από άρθρο του «Massage Magazine», Απρίλιος 2020)

Το κύριο ζητούμενο στην πρόληψη και αντιμετώπιση ιώσεων είναι το υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. (Αυτό το άρθρο δεν προτείνει το μασάζ η οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ως αγωγή για τον κοροναϊό η οποιαδήποτε άλλη ασθένεια)

Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με τους πελάτες σας για ενημέρωση ως προς τις ωφέλειες του μασάζ. Θα χρειαστούν τις υπηρεσίες σας σύντομα μόλις περάσει αυτή η πανδημία.

Οφέλη. Τα οφέλη του μασάζ για την υγεία είναι γνωστά και σύμφωνα με το Mayo Clinic (www.mayoclinic.org), περιλαμβάνουν, την αντιμετώπιση μυϊκών τραυματισμών, ανακούφιση από πονοκεφάλους, βοηθά προβλήματα του πεπτικού συστήματος, βελτιώνει το κυκλοφορικό και νευρικό σύστημα και επιτρέπει στους ανθρώπους να κινούνται ποιο ελεύθερα και λειτουργικά. Επίσης ανακουφίζει από τον πόνο ο οποίος επηρεάζει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω του ότι, ο πόνος μυώνει τα επίπεδα αντίστασης του ανοσοποιητικού μας σε μολύνσεις, ακόμα και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. (www.cancer.gov,Orthosportsmed, www.osmed.net)

Το μασάζ ενισχύει την ικανότητα μας στην καταπολέμηση ασθενειών. Σύμφωνα με κλινικές έρευνες επίσης το μασάζ αυξάνει, με φυσικό τρόπο, την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να εξοντώνει συγκεκριμένα κύτταρα ενώ ελαττώνει τον αριθμό των Τ-λεμφοκυττάρων , προς βελτίωση όλων των λειτουργειών του ανοσοποιητικού (www.ncbi.nlm.nih.gov). Σε έρευνα που συμμετείχαν 20 ασθενείς θετικοί στο HIV, δέχτηκαν 45 λεπτά μασάζ εβδομαδιαίως και για ένα μήνα. Οι συμμετέχοντες είχαν σημαντική αύξηση της σεροτονίνης και των κυττάρων που αποτελούν την αρχική άμυνα του ανοσοποιητικού κατά των λοιμώξεων και ασθενειών.

Ακόμα και μια συνεδρία ενισχύει την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Σε πρόσφατη έρευνα του Cedars-Sinai Medical Center, βρήκαν ότι έστω και ένα μασάζ, μπορεί να φέρει σημαντικές αλλαγές στο ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό σύστημα μας. Από τα δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν και μετά, βρήκαν ότι όσοι δέχτηκαν 45 λεπτά Σουηδικού (χαλαρωτικού) μασάζ, είχαν σημαντική αλλαγή στα λεμφοκύτταρα τα οποία παίζουν σπουδαίο ρόλο σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα για προφύλαξη από ασθένειες. Επίσης όσοι δέχτηκαν το μασάζ, είχαν μειωμένα επίπεδα AVP (arginine vasopressin), μιας ορμόνης που σχετίζεται με την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, καθώς επίσης και μείωση των κυτοκίνων που προκαλούν φλεγμονές. (www.cedars-sinai.org)

Αυτή η έρευνα αποδεικνύει ότι το μασάζ δεν σε κάνει απλώς να αισθάνεσαι ωραία, αλλά είναι “αναγκαίο” για την υγεία μας.

Το μασάζ προφυλάσσει από το κρύωμα η την γρίπη? Το μασάζ προσφέρει χαλάρωση και μείωση του στρες και όταν οι άνθρωποι έχουν λιγότερο στρες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί το χρόνιο στρες καταστρέφει την άμυνα του οργανισμού μας στις φλεγμονές και αυξάνει την ευπάθεια στις μολύνσεις, σύμφωνα με έρευνα του National Academy of Sciences.

To μασάζ έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε έρευνα, συμμετείχαν 34 καρκινοπαθείς, μετά την χειρουργική επέμβαση μαστού, σε στάδιο 1 η 2, δέχτηκαν 30 λεπτά μασάζ, 3 φορές την εβδομάδα για 5 εβδομάδες. Όσοι δέχτηκαν μασάζ, παρουσίασαν άμεσα αποτελέσματα : μείωση στα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και θυμού ενώ σε βάθος χρόνου είχαν θετικά αποτελέσματα στο ανοσοποιητικό τους σύστημα, όπως: αύξηση ντοπαμίνης , βελτίωση επιπέδων σεροτονίνης και λεμφοκυττάρων. Από την έρευνα συμπέραναν ότι οι ασθενείς είχαν σημαντική βελτίωση του ανοσοποιητικού, ΝΚ κύτταρα (naturall killer cells) και στην νευροενδοκρινική λειτουργία. (www.sciencedirect.com)

Μασάζ και κρίση κοροναϊού (covid-19). Αν και πολλές πτυχές αυτής της ασθένειας ακόμα είναι άγνωστες, το να έχουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι πάντα ωφέλιμο στην μείωση των επιδράσεων από τον ιό, σε περίπτωση μόλυνσης, και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη προσβολείς από αυτόν τον ιό.

Ωστόσο, λόγω της κοντινής απόστασης μεταξύ θεραπευτή και πελάτη, όλοι πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες της «κοινωνικής απόστασης» και να μην ζητήσουμε μασάζ μέχρι να περάσει η πανδημία. Ακόμα και μετά την πανδημία, είναι σημαντικό να πλένουμε συχνά τα χέρια μας και σε περίπτωση που αισθανόμαστε αδιαθεσία, πάντα να αναβάλουμε το μασάζ.

Πηγή : Massage Magazine (www.massagemag.com

73 Προβολές0 Σχόλια

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page