top of page

Deep Tissue Μασάζ - τι πραγματικά είναι
Deep Tissue Μασάζ – Τι είναι και πως το αντιλαμβάνεται ο κόσμος

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα καλό μασάζ με τη «σωστή» πίεση – όχι πολύ βαθύ και όχι πολύ ελαφρύ, στα «σωστά» σημεία του σώματος - περιοχές όπου υπάρχει ένταση η μπλοκάρισμα, και την «σωστή» διάρκεια - τόσο όσο για να χαλαρώσεις και να αφαιθείς.


Το Deep Tissue Μασάζ, περιέχει ειδικούς χειρισμούς και τεχνικές μασάζ οι οποίες χαλαρώνουν και απελευθερώνουν μυοπεριτονιακούς ιστούς του σώματος (μύς, τένοντες, συνδετικός ιστός) επαναφέροντάς τους στη φυσιολογική τους κατάσταση. Απευθύνεται σε όλους τους ιστούς του σώματος, επιφανιακούς και εν τω βάθει. Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός για το Deep Τissue massage, ούτε κάποια συγκεκριμένη σειρά κινήσεων (πρωτόκολο), όπως με κάποια άλλα είδη μασάζ. «Deep Tissue» είναι περισσότερο ένας «μαρκετίστικος» όρος, σχεδιασμένος να προσελκίσει αυτούς που έχουν χρόνια μυϊκά προβλήματα η επιθυμούν βαθύ μασάζ. Αλλά το να δουλεύεις βαθιά είναι διαφορετικό από το να δουλεύεις σκληρά η δυνατά. Το Deep Tissue μασάζ δεν βασίζεται στην δύναμη αλλά, στην σωστή τεχνική με ακρίβεια, στις γνώσεις ανατομίας, καθώς και στην εμπειρία και ευαισθησία του θεραπευτή.


Η λανθασμένη αντίληψη που ο περισσότερος κόσμος έχει για το Deep Tissue μασάζ (εν τω βάθει Μάλαξη) είναι ότι για να έχουν ένα μεγάλο θεραπευτικό αποτέλεσμα, ο θεραπευτής πρέπει να ασκήσει μεγάλη πίεση. Αυτό είναι λάθος - στην πραγματικότητα, είναι τόσο αφελές όσο το να υποθέσουμε ότι για να είναι αποτελεσματική η μουσική, πρέπει να είναι δυνατή (αν και κάποιες φορές χρειαζόμαστε κάποια σχετική ένταση στην μουσική για να την απολαύσουμε) - Η χαλάρωση των μυών δεν είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της πίεσης στους μυς. Είναι αποτέλεσμα του νευρικού συστήματος που διακόπτει τα μηνύματα προς τους μυς να έχουν ένταση και να σφίγγονται. – ΑΜΤΑ – Massage Therapy Journal


Οι Νευροεπιστήμες μας λένε οτι ο πόνος είναι προϊόν του εγκεφάλου. Παρομοίως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η χαλάρωση και η ευχαρίστηση είναι προϊόντα του εγκεφάλου, αν και μπορεί να τα «νιώσουμε» στα επηρεαζόμενα όργανα, τους μύες και άλλους ιστούς. Η τέχνη του μασάζ περιλαμβάνει τη δυνατότητα εύρεσης αυτής της «λεπτής γραμμής» μεταξύ της διατήρησης της ευχάριστης αίσθησης που έχει ένα μασάζ και της εύρεσης και απομάκρυνσης του πόνου και της δυσφορίας από κάποιες περιοχές. Μερικές φορές αυτές οι περιοχές είναι λίγες, και μερικές φορές είναι παντού. Μπορεί να είναι στην επιφάνεια η μπορεί να είναι πολύ βαθιά.


Μασάζ που πονάει «τόσο γλυκά»

To Μασάζ είναι τέχνη και επιστήμη, δεν μετριέται με το κιλό η με το μέγεθος. Το πόσο πίεση θα χρειαστεί για να είναι αποτελεσματικό αλλά και ευχάριστο στον δέκτη είναι διαφορετικό για τον καθένα. Εξαρτάται από τον σωματότυπο του, το ιατρικό ιστορικό, αλλά ακόμη και από το τί πιστεύει ο ίδιος ο πελάτης ότι θα τον βοηθήσει. Για αυτό είναι καλό να ενημερώνουμε τους πελάτες για το πως δουλεύουν οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε και γενικά για τις ωφέλειες του μασάζ.

Ένας πελάτης μπορεί να πει ότι η πίεση στο μασάζ είναι καλή, αλλά το σώμα του μπορεί να υποδηλώνει διαφορετικά. Φροντίστε να αξιολογήσετε τα μη λεκτικά σημάδια επικοινωνίας τα οποία περιλαμβάνουν, συσπάσεις, μορφασμούς, κράτημα της αναπνοής, αλλαγές στην έκφραση του προσώπου και προφύλαξη μιας περιοχής (guarding). Αποτελεί ευθύνη του θεραπευτή να διασφαλίσει ότι οι τεχνικές μασάζ είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές, ανεξάρτητα από το αν ο πελάτης αισθάνεται ότι μπορεί να το αντέξει.


Θεραπευτικό μασάζ - έναντι «χαλαρωτικού» Σουηδικού Mασάζ.

Πολλοί πελάτες και θεραπευτές υποθέτουν ότι ένα μασάζ είναι είτε χαλαρωτικό είτε θεραπευτικό, και ότι αυτοί είναι αμοιβαία αποκλειστικοί στόχοι. Αυτό είναι λάθος αντίληψη, καθώς η χαλάρωση μπορεί να είναι από τα πιο βαθιά θεραπευτικά οφέλη του μασάζ. Η ηρεμία του νευρικού συστήματος είναι πολύ θεραπευτική και επιτρέπει στο σώμα να αναζωογονηθεί καθώς και να ανακουφίσει τα μοτίβα έντασης εσωτερικά.

Κάθε δραστηριότητα που χαλαρώνει το μυαλό θα χαλαρώσει το σώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η γιόγκα, το τσι κουνγκ, το τάι τσι και κάθε άλλο μέσο για τη χαλάρωση, ωφελεί το σώμα. Καθώς απελευθερώνεται η νευρική ένταση, όλοι οι άλλοι ιστοί απελευθερώνονται και ανταποκρίνονται θετικά στην υγεία. Το μασάζ μπορεί να είναι μία από τις πολλές μεθόδους για τη χαλάρωση του σώματος.


Αν και ο ορισμός της Μάλαξης ¨Μασάζ” είναι : «χειρισμoί των μαλακών ιστών», δεν είναι ουσιαστικά αυτό που κάνουμε. «Ο μαλακός ιστός δεν είναι πλέον το επίκεντρο της θεραπείας μας, όπως το κινητό τηλέφωνο δεν είναι το επίκεντρο ή το περιεχόμενο μιας συνομιλίας μας. Αντίθετα, οι μαλακοί ιστοί είναι το μέσο επικοινωνίας μέσω του οποίου μπορούμε να επικοινωνούμε με το νευρικό σύστημα. Εάν κάποιος είναι ανοιχτός σε αυτούς τους όρους, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι χρησιμοποιούμε το σώμα του πελάτη για να επικοινωνήσουμε με την ενέργειά του.» - The Deep Massage Book: How to Combine Structure and Energy

Ο Milton Trager είπε, "Πρέπει να επικοιωνήσετε με το υποσυνείδητο του πελάτη εάν θέλετε να επιτύχετε μακροπρόθεσμες αλλαγές". Η επιστήμη πλησιάζει τον Trager, Fritz Smith και άλλους οραματιστές που γνώριζαν συνειδητά ή διαισθητικά ότι ο χειρισμός των μαλακών ιστών δεν είναι η ουσία της δουλειάς μας. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για την υγεία. Το Μασάζ σώματος που δεν απευθύνεται και στο στο μυαλό μπορεί να μην είναι πολύ αποτελεσματικό!

“Ας προσέξουμε τις αρνητικές συνέπειες των αντιλήψεων πολλών θεραπευτών και πελατών για το Deep Tissue μασάζ. Απαιτούν να βάλουμε περισσότερη πίεση για περισσότερο όφελος. Όταν βλέπουμε τους μαλακούς ιστούς ως μέσο επικοινωνίας, περισσότερη πίεση μπορεί να θεωρηθεί ως το αντίστοιχο του να φωνάζουμε στο κινητό μας. "ΣΟΥ ΕΙΠΑ ΧΑΛΑΡΩΣΕ!!!". Βρείτε νέους τρόπους για να επικοινωνήσετε με το νευρικό σύστημα. Ο εγκέφαλος και το σώμα μας εκτιμούν και ανταποκρίνονται στην ευγενική προσοχή και φροντίδα.” – David laudersteign

Tο μασάζ είναι μια μορφή μη λεκτικής επικοινωνίας. Κάθε φορά που ασκείς πίεση σε ένα σώμα στέλνεις μηνύματα προς προς τον εγκέφαλο. Το ερώτημα είναι πώς ερμηνεύει αυτά τα μηνύματα;

Όταν κάνεις μασάζ συχνά λένε μέχρι που με άγγιξες εκεί δεν ήξερα ότι πονάω. Άλλες φορές απαντούν με ένα AΧΧΧΧΧ.

Τι κάνουμε για τους πελάτες μας; Τους βοηθάμε να συνειδητοποιήσουν περισσότερο το σώματους.


Η νοοτροπία του «No pain no gain”

Το ευρύ κοινό, οι πελάτες μας, άλλα ακόμα και επαγγελματίες θεραπευτές, έχουν την νοοτροπία του ‘no pain no gain” (οχι πόνος - όχι όφελος).

Υπάρχουν πελάτες που πριν προλάβουμε να απλώσουμε το λάδι καλά καλά, σου λένε: «Μπορείς να βάλεις περισσότερη δύναμη. Εγώ δεν πονάω!». Λες και το ζητούμενο είναι ο πόνος…

Ο πόνος είναι ο φυσιολογικός μηχανισμός προστασίας του σώματος μας. Αν προκαλέσουμε περισσότερο πόνο από όσο μπορεί να ανεχτεί το σώμα του δέκτη, το νευρικό του σύστημα θα αντιδράσει αρνητικά. Είναι η λεγόμενη «αντίδραση πάλης η φυγής» (fight or flight). Το μασάζ είναι σχεδιασμένο να προκαλεί την ακριβώς αντίθετη αντίδραση του Νευρικού Συστήματος, την λεγόμενη «ανάπαυση και πέψη» (rest and digest). Από αυτή την αντίδραση κυρίως προκύπτουν οι ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ καθώς ενεργοποιείται το Παρασυμπαθητικό Σύστημα το οποίον και αυτοθεραπεύει τον οργανισμό μας.

• Γιατί μερικοί πελάτες θέλουν να «πονάνε» στο μασάζ.

Μερικοί πελάτες πιστεύουν πραγματικά στη νοοτροπία «no pain no gain» στο μασάζ, δηλαδή ότι ένα μασάζ είναι αποτελεσματικό μόνο εάν προκαλεί πόνο. Με την πρόκλιση πόνου, η υπόφυση στέλνει χημικές ουσίες ενδορφίνης και εγκεφαλίνης στη περιοχή που πιέσαμε. Αυτές οι χημικές ουσίες κάνουν μια περιοχή να αισθάνεται καλύτερα, γι 'αυτό μπορεί κάποιοι πελάτες, αρχικά να απολαμβάνουν την οδυνηρή πίεση.

Τα αποτελέσματα των χημικών ουσιών που μειώνουν τον πόνο μπορεί και να διαρκέσουν αρκετό καιρό σε κάποιους (αν δεν έχουν τραυματιστεί οι ιστοί). Αλλά, οι πελάτες δεν συνειδητοποιούν ότι η αντίδραση στον πόνο προκαλεί επίσης στο σώμα ένα μοτίβο προστασίας (guarding) το οποίο κρατάει περιττή πίεση και σε άλλες περιοχές. Αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα βραχυπρόθεσμου κέρδους, μακροπρόθεσμης απώλειας που μειώνει τα θεραπευτικά αποτελέσματα του μασάζ συνολικά για αυτόν τον πελάτη. Είναι επιτακτική ανάγκη ο θεραπευτής να βοηθήσει αυτούς τους πελάτες να δουν την πιθανή βλάβη στη λήψη επώδυνου μασάζ. Ως θεραπευτές, το «Μην βλάψετε» που έλεγε ο Ιπποκράτης πρέπει πάντα να θυμόμαστε ως καθήκον μας. Η δουλειά μας έχει σκοπό να δημιουργήσει ευκολία, ισορροπία και ευεξία, όχι να διαταράξει ούτε να τραυματίσει το σώμα.


Ένας άλλος λόγος που κάποιοι πελάτες επιμένουν να ζητάνε πολύ δυνατό μασάζ μπορεί να είναι λόγω προηγούμενης κακής εμπειρίας με το μασάζ, Ίσως να έχουν βιώσει αναποτελεσματική Σουηδική Μάλαξη (χαλαρωτικό μασάζ) που ήταν πολύ ελαφρύ ή όχι ανατομικά ακριβής. Το γεγονός είναι, ωστόσο, αυτό που χρειάζεται - είτε δουλεύουμε ελαφρά είτε βαθιά - είναι σωστή τεχνική, σχεδιασμός, περισσότερη ευαισθησία, περισσότερη ανατομική σαφήνεια, και επομένως γενικά λιγότερη δύναμη.


Ποια είναι τα αρνητικά της περιττής πίεσης;

Οι θεραπευτές τραυματίζονται, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν το αίτημα των πελατών για όσο το δυνατόν περισσότερη πίεση.

- Η έμφαση στο λάθος Deep Tissue μασάζ υπονομεύει την υγεία και μακροζωία των θεραπευτών. Δεν μπορούν να διατηρήσουν αυτό το επίπεδο πίεσης σε 20 έως και 40 συνεδρίες την εβδομάδα χωρίς να εξαντληθούν σωματικά, ψυχικά ή συναισθηματικά.

-Μερικοί πελάτες καταλήγουν με μώλωπες ή ακόμη και τραυματισμένους ιστούς λόγω της υπερβολικής πίεσης.


Συμβουλές προς τους πελάτες:

Χαλαρώστε! Αφεθήτε όσο μπορείτε και επιτρέψτε στον θεραπευτή να κάνει το καλύτερο που μπορεί με τις γνώσεις του και την διαίσθησή του. Ο θεραπευτής μπορεί να δώσει τον καλύτερο του εαυτό όταν αισθάνεται ότι τον εμπιστεύονται στην δουλειά του.

Με το να είστε εσείς χαλαροί, από μέσα προς τα έξω, και ο θεραπευτής να δουλεύει έξυπνα με τη σωστή πίεση, κίνηση και πρόθεση, το θεραπευτικό αποτέλεσμα θα είναι βαθύτερο και πιο μακροχρόνιο.

Φυσικά θα πρέπει πάντα να ενημερώνεται ο θεραπευτής σε περίπτωση που αισθάνεστε κάποια ενόχληση η πόνο καθώς επίσης αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα.


Συμβουλές προς τους θεραπευτές:

«H επιδέξιοι χειρισμοί με ακρίβεια είναι απαραίτητοι και πολύ πιο αποτελεσματικοί από την δυνατή άσκηση πίεσης στους ιστούς χωρίς σαφή πρόθεση»

Μερικοί Θεραπευτές Μάλαξης θεωρούν ότι το Deep Tissue massage (Μασάζ βαθέων Ιστών) είναι απλώς Σουηδικό - Χαλαρωτικό μασάζ που εφαρμόζεται με περισσότερη πίεση η με αγκώνες και όποιον πάρει ο χάρος.

Η αλήθεια είναι ότι η χρήση αγκώνων πρέπει να γίνεται φειδωλά και να ακούμε τους πελάτες μας. Έχω δουλέψει σε ανθρώπους που δεν ήθελαν ποτέ να κάνουν μασάζ ξανά γιατί κάποιοι άγαρμποι θεραπευτές δεν αντιλήφθηκαν ότι ασκούσαν υπερβολική πίεση στο μασάζ η δεν άκουγαν όταν τους έλεγε ο πελάτης ότι πονάει.

Το πιο σημαντικό κομμάτι πληροφοριών που πρέπει να κατανοήσουμε και να προωθήσουμε είναι ότι η αλλαγή στα επίπεδα έντασης στο σώμα προκαλείται από αλλαγές στο νευρικό σύστημα και όχι από αλλαγές στους μαλακούς ιστούς - «Fascial Plasticity—Robert Schleip. (Journal of Bodywork and Movement Therapists)

Η λανθασμένη πεποίθηση, ωστόσο, είναι ότι οι μύες χαλαρώνουν περισσότερο με περισσότερη πίεση.

Η αλήθεια είναι ότι οι μύες χαλαρώνουν περισσότερο όταν τους το λέει το νευρικό σύστημα.

Τώρα, αυτό συνεπάγεται σεβαστή ανταπόκριση στις συνειδητές προσδοκίες του πελάτη σχετικά με την πίεση - Περιλαμβάνει επίσης το επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων του θεραπευτή για να εκπαιδεύσει το άτομο τόσο λεκτικά όσο και μη λεκτικά μέσω της αφής, ότι η απελευθέρωση της έντασης από μέσα προς τα έξω είναι πιο αποτελεσματική και μεγαλύτερης διάρκειας από τον θεραπευτή που εργάζεται από έξω με υπερβολική πίεση, προσπαθώντας να ξεπεράσει την ένταση με πίεση.


Είναι ανώφελο να προσπαθούμε να «επιβάλουμε» την χαλάρωση στον πελάτη ασκώντας μεγαλύτερη ένταση. Τις περισσότερες φορές με μια μέτρια πίεση μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανακούφιση του πόνου.

Βελτιώστε τις ανατομικές και φυσιολογικές γνώσεις σας. Παρακολουθήστε προχωρημένου επιπέδου σεμινάρια μασάζ και ανατομίας. Μελετήστε περισσότερες μεθόδους και προσεγγίσεις με υψηλής ποιότητας εκπαίδευση όπως: Shiatsu, Trigger Points, Myofascial Release, Neuromuscular Therapy (Νευρομυϊκό Μασάζ), Trager Approach κα.

Όσο πιο πολύ δουλεύουμε με ακρίβεια και ξεκάθαρη πρόθεση, τόσο λιγότερο θα χρειάζεται να αντικαθιστούμε την επιδεξιότητα με την δύναμη.


Τελικά, είναι επαγγελματική ευθύνη του θεραπευτή να επικοινωνεί με τους πελάτες προκειμένου να κατανοήσουν την ερμηνεία του όρου Deep Tissue και να αποσαφηνίσει τυχόν παρεξηγήσεις. Κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το Deep Tissue massage ωφελεί τον πελάτη. Ποιες είναι οι προσδοκίες τους. Ποια οφέλη προβλέπει ή αντιλαμβάνεται ο πελάτης με αυτό το μασάζ?.

Σε κάθε περίπτωση, και παρόλη την προσπάθεια ενημέρωσης, θα πρέπει «να συναντάμε τον πελάτη κάπου στην μέση» , δηλαδή στο τι πιστεύει ότι είναι καλό για τον εαυτό του και στο τι εμείς νομίζουμε ως ειδικοί. Αυτό μπορεί να είναι προς όφελος της θεραπευτικής σχέσης που θέλουμε να επιτύχουμε. Το σημαντικότερο είναι ο πελάτης μας να νοιώθει άνεση, ασφάλεια και εμπιστοσύνη όταν προσφέρουμε υπηρεσίες. – Walt Fritz, PT.


Για τους εργοδότες:

Η καλύτερη θεραπεία είναι η εξατομικευμένη για τον πελάτη και οι καλύτερες συνεδρίες μπορεί συχνά να περιλαμβάνουν μια ποικιλία τεχνικών και διαφορετικών θεραπευτικών μεθόδων.

Η ακαμψία των μενού υπηρεσιών είναι αδικία στην ατομικότητα των πελατών.

Μην προσκολλάτε σε στερότυπα μενού και ενθαρρύνετε τους θεραπευτές μασάζ να ανταποκριθούν δημιουργικά στις μοναδικές ανάγκες του κάθε πελάτη.


Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι για ενημέρωση του κοινού για το τί συμβαίνει στο σώμα μας όταν δεχόμαστε μασάζ - Το μασάζ δεν είναι απαραίτητο να πονάει για να είναι αποτελεσματικό εφόσον ο λόγος που κάνουμε μασάζ συνήθως είναι να απαλαχτούμε από τον πόνο.


Το μασάζ είναι πραγματικά θείο δώρο γιατί αν και είναι μια από τις ποιο αποτελεσματικές θεραπευτικές αγωγές για τον πόνο και το στρες, έχει τόσο ωραία αίσθηση και μας γεμίζει με ενέργεια και υγεία.
2.031 Προβολές0 Σχόλια

Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen
bottom of page