top of page

H Θεραπευτική τέχνη του Lomi Lomi massage

Updated: Jul 1, 2023

Yπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ μασάζ στα νησιά της Χαβάης. Οι Χαβανοί εκτιμούσαν το μασάζ ως έναν τρόπο για να μετριάσουν τις καθημερινές εντάσεις. Για αυτούς ήταν μια φυσική δραστηριότητα για την ανακούφιση από το στρες.


Ο στόχος ήταν "να είσαι ένα καλύτερο άτομο κάθε μέρα από ότι ήσουν την προηγούμενη μέρα". Αυτό σημαίνει να δουλεύεις με τον εαυτό σου κάθε μέρα. Για τις δύσκολες στιγμές και καταστάσεις, ζητούσαν βοήθεια από κάποιον ειδικό. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας σοφός γέροντας (Κupuna), η θεραπευτής του Lomi Lomi (kumu), ή Kahuna (Σαμάνος).


Οι τεχνικές του Lomi Lomi μασάζ, μεταβιβάστηκαν από γενιά σε γενιά, όπως από τον παππού και την γιαγιά στο εγγόνι. Κάθε νησί, μερικές φορές σε κάθε πλευρά κάθε νησιού, ακόμη και σε κάθε κοιλάδα, είχαν αναπτύξει το δικό τους στιλ. Και κάθε στυλ ήταν αυθεντικό.


Οι Χαβανοί αντιλαμβάνονταν τα πράγματα ως ροή ενέργειας, ακολουθώντας την άποψη ότι μια ιδέα ή πεποίθηση μπορεί να εμποδίσει τη ροή ενέργειας όσο μπορεί και μια μυϊκή ένταση. Το Lomi Lomi βοηθά στην απελευθέρωση των μπλοκαρισμάτων, ενώ ταυτόχρονα δίνει στην ροή ενέργειας νέα κατεύθυνση. Έτσι το Lomi Lomi δεν είναι απλώς μια φυσική εμπειρία. Μπορεί να βοηθήσει μια θεραπεία σε ψυχικά, συναισθηματικά και πνευματικά επίπεδα. Οι Χαβανοί θεωρούσαν όλες τις πτυχές του εαυτού μας ως μία και πίστευαν ότι το σωματικό, συναισθηματικό και πνευματικό μέρος είναι όλα μέρος του «όλου» εαυτού μας - όταν επέρχεται θεραπεία σε ένα επίπεδο, επηρεάζονται όλα τα επίπεδα.


Οι χορευτικές συνεχόμενες κινήσεις του Lomi Lomi, σε συνδυασμό με την αναπνοή του ασκούμενου είναι επίσης σημαντικές και αναπόσπαστες πτυχές αυτού του είδους μασάζ . Ο λόγος για τον χορό τύπου hula γύρω από το κρεβάτι μασάζ (Massage table) ενώ κάνετε μασάζ δεν είναι μόνο επειδή φαίνεται εντυπωσιακό! Οι κινήσεις είναι όλες σημαντικές για να βοηθήσουν τη ροή ενέργειας τόσο στον θεραπευτή όσο και στον δεχόμενο και βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας σε υψηλό επίπεδο. Αυτό σε συνδυασμό με τις τεχνικές αναπνοής από τον θεραπευτή είναι επίσης σημαντικό για να βοηθήσουν την ροή της ενέργειας. Επίσης οι τεχνικές κάτω από το σώμα και οι κατά μήκος όλου του σώματος συνεχόμενες κινήσεις, βοηθούν στην απελευθέρωση της ενέργειας, καθώς χρησιμοποιείται η ιδανική πίεση όπως είναι το βάρος του σώματος του δεχόμενου, χαλαρώνοντάς το και προωθώντας την ελεύθερη και άφθονη ροή ζωτικής ενέργειας.


Στις σχολές Hula από όπου είναι εμπνευσμένες πολλές από τις τεχνικές του Lomi Lomi υπάρχει ένα ρητό: “ Όλες οι γνώσεις δεν διδάσκονται σε ένα σχολείο”. Οί μαθητές, είναι καλό να στρέφουν την προσοχή τους στα δικά τους μαθήματα (ζωής) και να μη κρίνουν άλλα σχολεία με διαφορετικά μαθήματα (ζωής), ακόμα και αν η εκπαίδευση σε αυτά μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Συχνά μαθαίνουμε τα περισσότερα, από αυτά που δεν μας αρέσουν. Σε εκείνες τις στιγμές γνωρίζουμε τον αληθινό εαυτό μας, τα δικά μας πρότυπα και τις αξίες μας.


Από ιστορικές έρευνες έχουν ανακαλύψει ότι οι Χαβανοί είχαν σχολεία όπου δίδασκαν την τέχνη της θεραπείας (art of healing) Lomi Lomi σε ναούς και η περίοδος για την εκμάθηση αυτής της τέχνης μπορεί να ήταν έως και 20 χρόνια..

Μάθαιναν να κυριαρχούν το σώμα, το μυαλό και τα συναισθήματά τους και στη συνέχεια επικεντρώνονταν στην τέχνη του Lomi Lomi . Το στυλ αυτό ονομάζονταν «Nui” (μοναστηριακό). Χρειαζόνταν απόλυτη αφοσίωση για να είναι πλήρως παρόντες καθ 'όλη τη διάρκεια της θεραπείας, ενώ η θεραπεία διαρκούσε τόσο, έως ότου να αρθούν όλες οι εντάσεις από το σώμα και το μυαλό. Κάποιες φορές η θεραπεία διαρκούσε για ώρες έως και για μέρες συνεχόμενες.. . Όλα αυτά βοηθούσαν στο να ξεκλειδώσουν μια θεραπευτική ενέργεια με απεριόριστη δύναμη που υπάρχει μέσα μας.


Some moves from Lomi Lomi massage have been inspired from traditional Hula dancing
Hula Dancing kid


522 views0 comments
bottom of page